שגרה שבורה / אשכר ארבליך בריפמן
אלה היא נערה רגילה לגמרי בת 15, אבל השגרה שלה לא רגילה בכלל. אחותה סובלת מתסמונת נדירה, מה שמאלץ את המשפחה לנדוד אחרי מומחים, טיפולים וניתוחים שונים וחדשניים ברחבי העולם.
אלה צריכה להתמודד עם חיי החברה המשתנים שלה, ההתאקלמות, וגם עם העול שנופל עליה כבת בכורה שצריכה לעזור למשפחה.
“שגרה שבורה” הוא ספר נוער (בעיקר לבנות, בעיני) מאד יפה וגם מרגש. אשכר מצליחה ממש לגרום לנו להזדהות עם אלה המתבגרת שמנסה לזגזג בין שגרה כאילו-נורמלית, כמו מסיבת כיתה או חבר, לבין שגרה שבורה, שבה היא לא יכולה לצאת עם חברים כי היא צריכה מדי יום לשמור על אחיה הקטן. אלה גם מנסה להסתיר את אחותה מפני החברים בכיתה כי היא לא רוצה שירחמו עליה ויסתכלו עליה אחרת, אבל לאט לאט היא מגלה שלכל אחד יש את ה”שק” שלו ויש דרכים שונות להתמודדות.
אבל הדבר הבאמת מיוחד בספר הזה, הוא שכל-כולו – התכתבויות בווטסאפ. אין כאן “קריין” או מספר יודע-כל. אין כאן תיאורי רקע מיותרים. כל הפרטים שצריך מוצגים לנו בהדרגה דרך ההתכתבויות, בצורה אומנותית ממש.
הספר בעצם מגיע בתוך אפליקציה חדשנית וחינמית, שהיא סוג של דמוי-ווטסאפ. בכל פעם שקוראים שיחה ומסיימים אותה וחוזרים לעמוד הראשי של האפליקציה, רואים שנוספה שיחה חדשה. אוסף השיחות עוזרות להרכיב את התמונה המלאה ולעקוב אחרי חייה של אלה בצורה שמרגישה ממש ממש אמיתית ואותנטית.
אשכר מצליחה גם לנצל את הפורמט החדש במלואו ולא להתקע בקונספט של ספר פיזי: יש שימוש באייקונים, תמונות (למשל כשחברה של אלה מתלבטת איזו שמלה ללבוש למסיבה), ואפילו פעמים ספורות שבהם לצד השני לוקח כמה שניות לענות וזה יוצר אווירת מתח ממש כמו בשיחת צ’אט אמיתית שכתבתם משהו שאתם לא יודעים איך הצד השני יגיב ואתם כוססים ציפורנייים בזמן שהוא is typing…
בד”כ אני לא קוראת ספרים דיגיטלים, אבל משהו בקונספט הזה של שיחות ווטסאפ שמוכר לנו מהיומיום הרגיש אחרת. זה לא היה משפטים ארוכים שצריך לעקוב בתוך מסך הפלאפון הקטן אלא שיחה עם הודעות קצרות שקל לקרוא בקלות ובמהירות (ובהגדרות אפשר גם לשנות את קצב מהירות ההודעות. אני שמתי על הכי מהר).
בהתחלה חשבתי שזה גימיק נחמד שיחזיק מעמד פעם אחת, אבל ב”אודות” של האפליקציה בעצם מפורט שהרעיון הוא למשוך ילדים שלא מתחברים לספרים, ובקונספט הזה יתחברו יותר. ואני חושבת שזה גאוני, וגם הביצוע מאד מאד מוצלח – הן מצד האפליקציה עצמה והן מצד הסיפור והתוכן שאשכר מצליחה ליצור סיפור שלם עם דמויות, עלילה, מתח ורגש – והכל רק בעזרת שיחות. ובאופן כללי, כמתכנתת, אני מאד אוהבת חשיבה מחוץ לקופסה בכל מה שנוגע לטכנולוגיות. זה לא יחליף ספרים פיזיים אבל בהחלט יכול לפתוח לנו את העולם לאפליקציות-ספר בפורמטים שונים, מגוונים וחדשניים עם חוויות חדשות, ואולי תצחקו אבל אותי זה מרגש.
הדבר היחיד שאני חושבת שצריך שיפור הוא הסוף של הספר, שבעיני מסתיים אמנם בנקודה בה השגרה של אלה הופכת להיות יחסית נורמלית וכל הדברים מסתדרים (יחסית, עד כמה שאפשר במציאות כזו), אבל היא עדיין הרגישה לי קטועה והופתעתי כשסיימתי את השיחה האחרונה וגיליתי שאין המשך. הרגשתי שחסר לי עוד איזה סגירת קצוות ואווירה של סיום. אבל אולי כמו בחיים האמיתיים, אין באמת סיום. פשוט ממשיכים בשגרה…
האפליקציה והספר הם חינמיים וכוללים פרסומות. אפשר להסיר את הפרסומות בתשלום לא גבוה (נדמה לי 14 ש”ח, פחות מספר דיגיטלי סטנדרטי).
https://play.google.com/store/apps/details…לדתיים/שמרנים:
יש חברויות בנים-בנות כולל נשיקות.
אחת הדמויות היא להט”בית.
https://play.google.com/store/apps/details…לדתיים/שמרנים:
יש חברויות בנים-בנות כולל נשיקות.
אחת הדמויות היא להט”בית.