מה הדרך הכי טובה להוציא ספר לאור?
הוצאה לאור היא תהליך הבאתה של יצירה כתובה (רומן, סיפור קצר, מאמר, כתבה עיתונאית וכדומה) מרשות היחיד של מחבר היצירה לרשות הרבים של הקוראים, בצורה של ספר, עיתון, כתב עת, אתר אינטרנט וכדומה. האדם העוסק בהוצאה לאור קרוי מוציא לאור (מו”ל). (ויקיפדיה).
יש שני מודלים עיקריים להוציא ספר לאור:
- המודל המסורתי – במימון ההוצאה: במודל המסורתי, ההוצאה לאור מחליטה שהיא מאמינה בפוטנציאל הכלכלי של ספר מסויים, ולכן מחליטה לממן את הוצאת הספר, בתמורה לרווח עליו, בעוד הסופר מקבל תמלוגים קטנים. איך זה עובד? רוב ההוצאות הותיקות (המסורתיות) מקבלות כתבי יד רבים. כתבי היד מגיעים ללקטורים שקוראים אותם וממליצים להוצאה האם להוציא את הספר או לא. במידה וההוצאה בוחרת להוציא את הספר לאור, היא רוכשת את הזכויות מהסופר (לעתים מדובר בזכויות הספר בעברית / מהדורה ראשונה, ולעתים יותר כמו זכויות הפקה לסרט, תרגום ועוד – הכל נתון למו”מ ותלוי בהוצאה), ומממנת את כל תהליך הפקת הספר, כאשר הסופר מעורב בתהליך קבלת ההחלטות, עריכת הספר וכדו’.
יתרונות:
* הסופר לא צריך לשלם אגורה על הוצאת הספר (מלבד על שליחת כתב היד ללקטורה של ההוצאה), ואין לו סיכון כלכלי. הסיכון הכלכלי הוא על ההוצאה.
* הסופר לא צריך לחפש בעצמו בעלי מקצוע כמו מגיהים ועורכים.
* המודל הזה הוא המודל המקובל בהוצאות המסורתיות והמוכרות, מה שנותן לספר יוקרה, מכניס אותו לחנויות הספרים ולמבצעים, ועוד. בעצם מדובר בסוג של תו איכות – “הספר הזה התקבל להוצאה איכותית ומוכרת, ולכן כנראה שהוא טוב!”.
* רוב הוצאות הספרים המוכרות עובדות עם עורכים, מאיירים, מגיהים ובעלי מקצוע אחרים שהם ותיקים, מקצועיים ומנוסים. כמו כן התהליך הוא מקצועי ולא מפספסים שלבים קריטיים בדרך.
חסרונות:
* אין הרבה רווח כספי, לפחות בהתחלה (תלוי בחוזה ובגובה התמלוגים שיכול להשתנות ממהדורה למהדורה).
* זכויות היוצרים לא נשארות אצל הסופר, לפחות במהדורה ראשונה / גירסה עברית (תלוי בחוזה).
* מאחר וההוצאות מקבלות כמויות עצומות של כתבי יד, והן אלו שלוקחות את הסיכון הכלכלי, הן ממעטות להוציא ספרי ביכורים ישראליים, וקשה מאד לקבל תשובה חיובית. כמו כן, לעתים לוקח חודשים ואפילו שנה (!!) עד לקבלת תשובה מההוצאות. - הוצאה במימון המחבר: בשנים האחרונות יש יותר ויותר הוצאות שעובדות במודל אחר – הן מוציאות את הספר לאור אך הסופר מממן את התהליך והסיכון הכלכלי הוא עליו.
יתרונות:
* זכויות היוצרים נשארות אצל הסופר. במידה ונתקלתם בהוצאה לאור שמבקשת מכם לממן את כל תהליך הפקת הספר וגם למכור להם את זכויות היוצרים – תתרחקו.
* הסופר משלם להוצאה תמורת הפקת הספר, אך לאחר התשלום – כל שאר הרווחים מהספרים הם של הסופר בלבד, כך שאם תצליחו למכור היטב תוכלו להרוויח יפה. אם הוצאה דורשת בחוזה חלק מהרווחים – תבדקו היטב את העניין.
* הסופר לא צריך לחפש בעצמו בעלי מקצוע כמו מגיהים ועורכים. בית ההוצאה לאור מעסיק אצלו בעלי מקצוע.
חסרונות:
* המימון יקר ומגיע לעשרות אלפי שקלים.
* כשספר יוצא בהוצאה חצי אנונימית, אין את היוקרה כמו בספר שיצא בהוצאה מוכרת כמו ידיעות או כנרת. כמו כן הרבה פעמים הספר לא יכנס לחנויות הספרים (סטימצקי, צומת) ו/או למבצעים.
* בניגוד להוצאות המסורתיות שיש להן שם טוב ומוכר, בהוצאות שבהן הסופר מממן את הוצאת הספר – לא תמיד נמצאים בעלי המקצוע הטובים ביותר, וזה מאד תלוי בהוצאה עצמה. יש הוצאות משובחות שעובדות עם בעלי מקצוע מצויינים, ויש כאלו ש… פחות. לא תמיד תוכלו לדעת מראש, ולא תמיד תדעו אם חוות הדעת שאתם רואים על ההוצאה היא אכן אותנטית.
תחת המודל במימון המחבר, יש הוצאות בוטיק שבוחרות ספרים “בפינצטה” ומוציאות מעט ספרים, אך הם איכותיים. כך לדוגמה הוצאת “שתיים”, שמתמחה בעיקר בפרוזה עברית למבוגרים (כלומר לא לילדים ונוער, לפחות נכון להיום). המימון הוא של המחבר, אך לא כל אחד יכול להוציא אצלם ספר, ולכן קוראים רבים מסתמכים על הספרים שיוצאים שם כי הם מכירים את הסגנון של ההוצאה ויודעים שאם ספר יצא אצלם, כנראה שהוא טוב ועבר תהליך קפדני ואיכותי.
לעומת זאת יש הוצאות שהמטרה שלהן היא רק להוציא את הספר שלך בתשלום, ולא משנה מה איכות הספר. בהוצאה לאור כזו, שרבים מכנים אותן “חברות הפקה”, יתנו לכם את כל הליווי המקצועי, אך הם לא יבדקו האם הספר באמת טוב או עם פוטנציאל כלכלי מאחר וזה לא עניין שלהם. זה מצויין עבור אנשים שהספר שלהם לא התקבל להוצאות שמתבססות על לקטורה, ורוצים בכל זאת להוציא את הספר במקום מסודר עם ליווי טוב.
הבעיה העיקרית היא חברות הפקה מסויימות שמתנהלות בחוסר שקיפות, מתיימרות להצטייר כמו הוצאות בוטיק שמקבלות רק ספרים מסויימים, ומבטיחות לכם שהספר שלכם “מדהים”, “התקבל להוצאה”, ו”רב המכר הבא” – בעוד בפועל הן ידפיסו כל כתב יד שישלחו להם ולא משנה מה איכותו. בדיוק כמו שתביאו תמונה לחנות מתנות ותבקשו להדפיס אותה על פאזל מתנה: המוכר לא יגיד לכם אם התמונה מכוערת או הצילום לא טוב – הוא רק ידפיס תמורת התשלום שלכם, שזה בסדר גמור, כל עוד זה ברור לשני הצדדים שכך זה מתנהל. כלומר, אם המוכר מספק שירותי הדפסה על פאזל תמורת תשלום זה בסדר. אם הוא ישכנע אתכם שהתמונה שלכם מדהימה רק כדי שתשלמו לו – זה כבר משהו אחר.
בנוסף, בשנים האחרונות יש יותר ויותר הוצאות מסורתיות שמאפשרות גם הוצאה בתשלום דרכם, בדומה לחברת הפקה.
החסרון: לרוב התשלום יהיה יקר יותר מחברות הפקה רגילות.
היתרון: יהיה לכם גב מקצועי של הוצאה מוכרת, אנשי מקצוע איכותיים, וכניסה לחנויות הספרים ולמבצעים.
אפשרות נוספת להוציא לאור היא להוציא לבד, ולא דרך הוצאה כלשהי. תוכלו לבחור בעצמכם את כל אנשי המקצוע שבדרך: עורך, מגיה, מעצב כריכה, בית דפוס ועוד. לסגור חוזה מול כל אחד מהם בנפרד, ולנהל בעצמכם את כל התהליך.
היתרונות:
* לרוב מוזיל עלויות בצורה משמעותית כי אין אף מתווך ביניכם לבין בעלי המקצוע.
* תוכלו לבחור עם מי לעבוד, בתקוה שאכן תמצאו בעלי מקצוע טובים בתקציב שלכם.
החסרונות:
* כשמדובר בספר ראשון, אתם עלולים לעשות את כל הטעויות האפשריות בדרך. לכן מומלץ מאד ורצוי לקחת ליווי בתשלום של אנשים מנוסים מהתחום, ו/או לבצע תחקיר מקיף מאילו טעויות להמנע.
* שאר החסרונות כמו הוצאות במימון המחבר: המימון לא זול, לרוב לא נכנס לחנויות, וכו’.
* דורש לסגור חוזה מול כל בעל מקצוע בנפרד, עלול להיות כאב ראש…
אז מה הדרך הכי טובה?
אין דרך אחת נכונה לכולם. סופר שהשם שלו כבר מוכר ומכיר את תהליך הפקת הספר, יוכל להוציא ספר בצורה עצמאית ולהרוויח ממנו הרבה יותר בקלות מאשר סופר אנונימי שעלול לעשות טעויות בדרך. לעומת זאת לסופרי ביכורים יש סיכוי נמוך מאד מלכתחילה להתקבל להוצאות המסורתיות שמוציאות ספרים במימונן. חשוב לבדוק את כל האופציות לעומק, לקבל הצעות מחיר רלוונטיות, ולא למהר לחתום עם אף הוצאה בלי שעברתם על החוזה בנחת, בבית, עם זוג עיניים נוספות.
בכל מקרה, לא משנה באיזו דרך תבחרו להוציא את הספר שלכם, מדובר רק על תהליך ההוצאה לאור. לאחר מכן מגיע שלב השיווק של הספר – שזה חלק חשוב ומהותי לא פחות מההוצאה, ואף הוצאה לא תעשה זאת בשבילכם. ניתן לשווק את הספר לבד ו/או לקחת יחצ”ן בתשלום, אבל בלי שיווק – שום ספר ביכורים לא ימכור את עצמו לבד.