מדריך העצלה לקסם [אהבתי מאד]

 
מדריך העצלה לקסם / הלן הרפר
הספרים בטרילוגיה: מכשפה עצלנית | מכשפה ידוענית | מכשפה רוחנית
אייבי ויילד היא מכשפה בת 27, נמוכה, שמנמנה ומתולתלת. אפשר להגיד שהיא ההפך הגמור מהגיבורות הרגילות שלנו שרצות להציל את העולם – בעיקר כי היא ממש שונאת לרוץ. אבל אז בטעות כובלים אותה למנטור במסדר (או בשמו המלא: המסדר הקדוש של ההארה הקסומה) במקום את המכשפה הנכונה. אייבי – שאפילו לא חברה במסדר – מוצאת את עצמה כבולה לרפאל וינטר, מכשף מוכשר בהיררכיה גבוהה, אבל פוץ אמיתי, ועד שימצאו דרך להתיר את הקסם היא נאלצת להיגרר אחריו למשימות החקירה שלו בענף הארקנה, בדגש על חקירה של מקרה גניבה חמור שהולך ומסתבך.
מי שעוקב אחרי הסקירות שלי יודע שהז’אנרים האהובים עלי הם מתח ופנטזיה. מה קורה כשמשלבים את שניהם ביחד, מתבלים עם מלא הומור וגם רומנטיקה (מספיק בשביל שיהיה טעם מתוק אבל לא מספיק בשביל לגרום לי לגלגל עיניים)? יוצאת טרילוגיה מושלמת וכיפית!!!!
אייבי היא דמות נהדרת. היא לא רק גורמת לנו (בטטות הכורסא) להזדהות איתה, אלא היא גם מצחיקה וקלילה וכיפית בטירוף. גם שאר הדמויות שמקיפות איתה פשוט נהדרות – כולל הדמויות שאנחנו שונאים. ולא רק אנשים, אגב. ברוטוס, החתול של אייבי, הוא אחת הדמויות הכי מצחיקות בספר!

וינטר הכניס את הטלפון שלו לכיס. “ממה את לא מרוצה עכשיו?”
ניסיתי כמיטב יכולתי להיראות תמימה. “כלום.”
“רואים לך על הפרצוף.”
“אין לי מושג על מה אתה מדבר.”
וינטר התעקש. “רואים. זה הפרצוף שיש לך כשאת מתחילה לחשוב על זה שצריך לקום מהספה כדי לעשות דברים מטורפים כמו לפתוח את הדלת או ללכת לעבודה כדי לשלם את החשבונות.”
(מכשפה רוחנית, עמ’ 121)

העולם בספר מעולה. מדובר בעצם על מעין עולם אלטרנטיבי שבו חלק מהאנשים נולדים עם קסם וחלק לא, והמכשפים חיים בחיי שותפות עם הלא-קוסמים, כולל שיתופי פעולה בין המשטרה למסדר. מאד קל להבין את ההיררכיה של המסדר (שגם מפורטת בתחילת הספר), חוקי הקסם (למשל האנרגיות שזה דורש ולכן לא כל דבר שווה לעשות בקסם), ועוד. אהבתי מאד גם את השילוב בין הקסם ללא קסם, כמו תוכנית הטלוויזיה “מקסם” שהופכת להיות משמעותית בספר השני, או השילוב וההתנגשות בין טכנולוגיה לקסם שמתייחסים אליה בצורה ממש טובה ולא סתם בהפרדה מוחלטת כמו בהארי פוטר. כלומר למכשפים יש פלאפונים, טלוויזיות ומחשבים ניידים, ויש בהחלט דיבור על איך הדברים האלה משתלבים (ולפעמים לא משתלבים) ביחד.
הרומנטיקה בספר בעיני בדיוק במינון שאני צריכה. היא אמנם צפויה לחלוטין, אבל היא לא משתלטת על העלילה. העלילה מאוזנת ממש טוב בין המתח של התעלומה והחקירה, ההומור, התפתחות הדמויות והרומנטיקה. הקצב של הספרים מאד מהיר וקצבי – העלילה לא נמרחת וכבר בפרקים הראשונים מתחיל האקשן. בקיצור, סדרה ממש ממש כיפית, קצבית, הומוריסטית, מותחת, מרתקת – רק תנו לי עוד מזה.
התקציר שכתבתי למעלה הוא התקציר של הספר הראשון.
בספר השני אייבי מצטרפת למשימה נוספת של המסדר (הפעם לא בכפיה) כעוזרת בצוות של התוכנית “מקסם” – תוכנית ריאליטי עם מכשפים בדרגה נמוכה – במטרה להסתנן פנימה ולגלות האם יש באיזור רוצח שפוגע במשתתפי התוכנית.
בספר השלישי, אייבי מגלה שבעקבות אירועי הספר השני היא ניחנה בכוח על מטריד במיוחד, והיא מגלה בזכותו שיש רוצח סדרתי שפוגע מתחת לרדאר במכשפים מחוץ למסדר.
מבחינת תכנים:
– אלימות גרפית – בספר הראשון והשלישי בגדול לא יותר מספרי מתח רגילים, אין שום דבר גרפי. בספר השני יש כמה דברים קצת מגעילים יותר אבל לא ברמה של ספרי מתח שוודיים או משהו.
– מיניות – בספרים אין אירוטיקה בכלל! יש בהחלט התייחסות למין – התייחסות ל X ששכב עם Y, בדיחות ורמיזות מיניות, אזכור בודד של סאדו מאזו או אורגיה, אבל שום דבר מפורט או גרפי. אה כן ויש גם קצת קללות.
מבחינת אלימות הספרים יכולים להתאים בעיני מגיל חטיבה ומעלה כי באמת אין פה שום דבר ממש נוראי. מבחינת מיניות אני מניחה שזה תלוי בעולם הערכים שלכם – אני כדתיה הייתי נותנת מנוער בוגר ומעלה, מי שחשוף יותר לעולם המושגים המיני יוכל לקרוא גם בגיל יותר צעיר.
ומילה על הכריכה – בהתחלה לא כל כך התלהבתי מהכריכה כשראיתי אותה במחשב, היא היתה נראית לי כמו צילום ממשחק SIMS. אבל –
א. במציאות זה מרגיש הרבההה פחות דיגיטלי ומבריק ונראה יותר כמו ציור עדין ונורמלי.
ב. ראיתי בגוגל את הכריכות של חו”ל והתחלחלתי – לא רק נראה כמו פנטזיה אורבנית זולה קלישאתית ומשעממת אלא גם הדמות שבחרו בכלל לא דומה לאייבי (לא שמנמנה ולא מתולתלת) והורסת לחלוטין את כל הקטע. הכריכות בעברית כל כךךךךך הרבה יותר טובות!
ספרים בעלמא | תרגום: ענבל שגיב נקדימון Inbal Saggiv Nakdimon | עורכת תרגום: מורן שין | הגהה: צופיה סילברמן | עיצוב עטיפה: חן יאקה שומרון Chen Yaka-Shomron | ספר ראשון 304 עמ’, ספר שני 287 עמ’, ספר שלישי 287 עמ’ | מו”לית: דורית תמיר Dorit Tamir

כתיבת תגובה