בידיים ריקות / אורסולה ק´ לה גווין
לפני כמעט שנה נפטרה הסופרת אורסולה לה גוויין, וכל קהילת הגיקים היו באבל. תהיתי על מה כולם מדברים ומה פספסתי, והכנסתי את הספרים שלה לרשימת ה”ספרים שאני צריכה לקרוא בהזדמנות”.
הספר הזמין הראשון שיצא לי לקחת היה “בידיים ריקות”, במיוחד אחרי שבתקציר מאחורה ראיתי שכתוב “בידיים ריקות, שזכה בפרסים רבים, נחשב לפסגת יצירתה של לה גווין”.
לצערי הספר עצמו היה פשוט מ-ש-ע-מ-ם.
הספר מתאר שני כוכבי לכת, שכל אחד הוא כמו הירח של השני. בכוכב הראשון – אוראס – שדומה באופן מחשיד לכדור הארץ בימינו (יש טלוויזיה, לימוזינות, חשמל וכו’) – קמה בעבר קבוצה עם דת חדשה, והחליטו לתת להם כוכב משלהם – אנארס – שבו הם יוכלו להקים מושבה עם האידיאולוגיה שלהם. מספר פעמים בשנה מגיעה חללית מאוראס לאנארס בשביל לספק להם דברים בסיסיים שהם צריכים, אבל בשאר הזמן אנארס מקיימת את הכלכלה של עצמה.
אוראס מייצגת את העולם הקפיטליסטי, שבו יש עשירים ויש עניים אבל כל אחד יכול לממש את היכולות שלו לפי הצורך למען עצמו ולמען החברה. העולם הזה גם שוביניסטי (נשים הן לא מדעניות, למשל), אך הנשים מרוצות מהמעמד שלהן כנסיכות שלא צריכות להתאמץ.
אנארס מייצג עולם סוציאליסטי-קומוניסטי בו הכל שוויוני, אין דבר כזה “שלי”. הכל שייך לכולם, ושיתוף הוא ערך שנחמד מגיל אפס. כולם שווים לכולם – גברים ונשים. כולם מתנדבים וחולקים באחריות לקיום הכלכלה, אך זה בא גם על חשבון הקמת משפחה וטיפוח כשרונות חשובים.
הסיפור מתמקד כביכול בשבק, אדם שחי באנארס וחוקר את תיאוריית הזמן שיכולה לסייע בפריצת דרך גדולה בתחום התעבורה בחלל. שבק רוצה להבין ולהכיר יותר את אוראס, ומצליח להיות הראשון שמגיע לשם.
העלילה מספרת לנו באיטיות סדיסטית על שני קווי עלילה במקביל – אחד על איך שבק מתמודד בעולם החדש, והשני על העבר של שבק, מילדותו ועד לרגע שבו הצליח לממש את החלום ולטוס לאוראס.
בפועל, רוב המלל הוא בעצם על כל הפילוסופיה של העולם הישן מול העולם החדש, על קפיטליזם וקומוניזם, על היררכיה ממשלתית ושוויון מעמדות, והיתרונות והחסרונות של כל אחד, ויש מעט מאד עלילה בסיפור עצמו. כל הזמן חיכיתי שמשהו כבר יקרה, וכשמשהו מעניין סופסוף קורה זה אולי במחצית הספר – וגם אז הוא שוב חוזר לשיעמום אחד ארוך עד לסוף המאכזב והחסר פואנטה.
שורה תחתונה: טוב למי שאוהב ספרי מדע בדיוני שמתעסקים ברעיונות ותיאוריות, טוב למי שאוהב פילוסופיה על מדיניות וכלכלה, לא טוב למי שאוהב ספרים מעניינים עם עלילה.