בחזרה לנקודת המוצא / גיא שפר Guy Shefer
נועה פלגריני, מפקדת יחידת הנעדרים של מחוז שרון, מתבקשת לסייע בחקירת נער נעדר – בחור ממוצא סודני שאומץ על ידי משפחה ישראלית וקיבל אזרחות, ונעלם כשהיה אמור לחזור מעבודתו באילת לבית הוריו בתל אביב. בהדרגה, חקירת הנעדר הופכת למשהו גדול יותר.
“בחזרה לנקודת המוצא” הוא ספר הביכורים של גיא שפר, שזכה במקום השלישי בתחרות הסופרים של מטאור הוצאה לאור. למרות שהוא ספר ביכורים, הכתיבה שלו היתה מצויינת וקולחת. הספר שמר על המתח, והביא לנו מגוון דמויות נהדרות. גם החקירה עצמה היתה מעניינת והרגישה מאד “אמיתית”.
הדמות של נועה היתה מעוררת הזדהות, במיוחד שגם החיים האישיים שלה התערבבו עם העבודה. את הדמות של ברוך, החוקר הדתי, לא כל כך אהבתי בהתחלה כי הרגשתי שהוא קצת סטריאוטיפי, אבל ככל שהספר התקדם הרגשתי פתאום שהוא הופך להיות הדמות הכי עגולה בספר – יש לו חסרונות אבל לא פחות מזה גם מעלות, ואי אפשר שלא לחבב אותו.
כספר ישראלי, גם הספר הזה נוגע בנקודות רגישות בחברה הישראלית: היחס למיעוטים ולזרים, דתיים וחילונים, קיבוצים סגורים, משפחות אומנה ועוד. כמעט כל אחד יוכל להזדהות עם חלק מהדברים המובאים בספר.
הספר לא מאד ארוך – כ250 עמ’ – אבל הוא לא מרגיש קצר מדי. העלילה גדושה ומורכבת, לא מרוחה, ולא מרגישים שמשהו חסר. הסוף של הספר היה ממש יפה בעיני, בעיקר סביב תפיסת הפושע/ת והסצנה המעולה שגיא שפר יצר סביב זה (מתי הסרט???).
כן הרגשתי שהיו בספר כמה נקודות קטנות שהיו לא אמינות או לא מדוייקות או פספוסים קטנים (למשל, למיטב ידיעתי לא ניתן לקבל תשובה לאיידס דרך הטלפון או האפליקציה של קופת החולים כי זה נחשב בדיקה רגישה), אבל זה היה די בקטנה, ובגלל שמדובר בספר ביכורים ישראלי גם חיפשתי את הנקודות האלו ושמתי לב אליהן יותר מאשר ספרים אחרים. בכל מקרה זה ממש לא היה משהו קריטי שהשפיע על הספר או על החוויה שלי ממנו.
תכנים רגישים, טריגרים וכדו’: יש מעט אלימות (בכל זאת ספר מתח בלשות, לא רוצה לפרט יותר מזה) ויש מעט סצנות מיטה. טריגרים נוספים: הפלה ואימוץ.
מטאור הוצאה לאור | 251 עמ’ | אוקטובר 2021