דברים שאי אפשר לראות / אנדי ג’ פיצה וסופי מילר
זוכרים איך הסרט “הקול בראש” לקח רגשות מוכרים והאניש אותם תוך שימוש בצבעים ואפקטים שונים (כמו אש בוערת)? הספר “דברים שאי אפשר לראות” לוקח אלמנטים סביבנו שאנחנו חווים בצורות קלט אחרות מאשר ראייה: קולות, ריחות, תחושות ועוד – ונותן להם ביטוי בציור וצבע.
הפיכת מושגים מופשטים לציור ממשי היא דבר מעניין בכמה אופנים:
קודם כל, יש כאן פיתוח של דמיון, יצירתיות ויציאה מהקופסה. איך נראית תקווה? או בהלה? וגם מהצד ההפוך: אם תראו ציור וצבע, האם תוכלו לנחש איזה רגש הוא מבטא? אפשר גם לתרגל עם הילדים שימציאו ביטויים משלהם למושגים סביבם.
דבר נוסף, האפשרות להמחיש דברים מופשטים כמו סוגי קולות או רגשות בעזרת ציור וצבע, יכולה לעזור לילד להבין יותר את העולם סביבו; להפנים יותר את המשמעות של דברים ואיך לבטא אותם. וכמובן גם להשתמש בהם באופן מילולי בהמשך – אוכל הוא לא רק “טעים” או “לא טעים”, ובגן לא היה רק “כיף” או “לא כיף”, יש עוד מגוון גדול של מילות תיאור שניתן להשתמש בהן כדי לתאר חוויה מורכבת יותר.
יש בספר רעיונות מאד חמודים, כמו למשל מה זה הד ואיפה אפשר למצוא אותו, סוגים של פחד או כוחות פנימיים, וגם טריק להתמודד עם דכדוך.
יכול להיות שלחלק מהילדים הספר יהיה מופשט מדי או לא מובן, למשל סוגים שונים של אווירה. מצד שני אני חושבת שילדים רבים יוכלו להנות מאד מהאיורים המגוונים והחמודים, וזו הזדמנות מעולה לפתח שיחה על דברים שונים שאנחנו חווים בעזרת חושים שהם לא חוש הראייה, או רגשות ותחושות. הספר יכול לסייע לילד לפתח את היכולת לתמלל ולתמלל דברים מופשטים שאי אפשר לראות – בעזרת ציור ומילים.
לקראת סוף הספר יש גם טבלת רגשות מאויירת שיכולה לסייע לילד. חשוב לי להגיד שלמרות שהתמקדתי בסקירה בעיקר בעניין הרגשות – הספר מציג כל מיני סוגים של דברים שאי אפשר לראות ואין להם ביטוי מוחשי.
הוצאת אגם | איור: סופי מילר | תרגום: עטרה אופק | 50 עמ’ | מרץ 2025