לימודי רעל (רשומות איקסייה 1) [אהבתי]

לימודי רעל

לימודי רעל (רשומות איקסייה 1) / מריה וי. סניידר

על מה הספר?

ילנה בת ה19 עומדת למשפט אחרי שרצחה את בנו של אחד הגנרלים. להפתעתה נותנים לה בחירה בין גזר דין מוות לבין להיות טועמת המזון החדשה של המלך: תפקיד מסוכן ללא שכר שעלול להביא כל יום למותה בגלל הרעלה, אבל יתן לה גם הזדמנות להמשיך לחיות. ילנה בוחרת באופציה השניה, ומתחילה לעבור את ההכשרה המתאימה תחת היועץ הראשי של המלך. אך קירבתה למפקד העליון חושפת אותה גם למידע פנימי ויכולת השפעה מבפנים, וגם לסכנות גדולות. וכל זה, כשאביו של מי שרצחה, עדיין רודף אחריה. מכאן מתחילה להתגלגל עלילה של תככים, מזימות, סכנות, רעלים ואפילו קסמים.

מה חשבתי עליו?

קודם כל, אם דורית (המו”ל של ספרים בעלמא) אומרת לי לקרוא ספר מסויים שהיא הוציאה, אני סומכת עליה בעיניים עצומות. היא כבר יודעת בדיוק איזה ספר יתאים לי ואיזה לא. ולא רק זה, אלא שגם המתרגמת – חמוטל בן-דב (המו”ל של דוב לדעת) – המליצה לי עליו. התחלתי לקרוא את הספר אפילו בלי להתעמק או לזכור מה היה בתקציר, לא היה איכפת לי על מה הוא, רק ידעתי שהוא פנטזיה ושקיבלתי שתי המלצות אמינות מאד. כמובן שהן צדקו לגמרי.

לימודי רעל נכנס לעלילה מהר מאד, בלי אקספוזיציות מיותרות, ולמרות זאת – מבינים את העולם בלי שום בעיה. יש הסברים איפה שצריך, קצרים וממוקדים, בלי לפגוע בשום שלב בזרימה של העלילה. זה לא ספר שמבוסס על טוויסטים אלא על כתיבה טובה, התפתחות עלילתית ממש מותחת ומרתקת, ודמויות נהדרות.

הדמות של ילנה מתפתחת לאורך הספר. אנחנו גם לומדים על העבר שלה (למשל למה היא רצחה) אבל היא גם לומדת על עצמה מה נקודות החולשות שלה ואיך להתמודד עם דברים שעד היום היא ברחה מהם.

גם העולם בספר מעניין מאד, ומשאיר הרבה מקום להתעמקות בספרים הבאים. האווירה של הספר קצת אפלה, אבל לא יותר מדי. האיזון של כל המרכיבים בספר מאד מוצלח ואני נהניתי וסיימתי אותו מהר מאד.

מאחר ומדובר בספר של ספרים בעלמא, יש בו גם רומנטיקה – אבל היא מאד מאד עדינה ולא תופסת את המרכז של הספר (לפחות לא בספר הזה). מבחינתי זה בדיוק המינון שאני רוצה ואוהבת.

יש לספר וייב קצת של רומנטזי לנוער בוגר, במיוחד שילנה די צעירה, אבל הוא כן קצת אלים כך שהוא על הגבול של נוער בוגר ומבוגרים, וכמובן שגם מבוגרים יכולים להנות ממנו לגמרי.

אגב, משהו שנחמד ממש בספר הזה זה שהמפקד מאפשר שלטון עם שוויון הזדמנויות בין נשים וגברים, ויש בו גם נשים לוחמות או בתפקידים בכירים. זה אמנם לא ספר של 50%-50% בשוויון (כל הגנרלים גברים למשל), ועדיין יש יחס מפלה מסויים כלפי נשים, אבל בשביל ספר שיצא במקור לפני 20 שנה זה מרשים בעיני.

הספר הוא ראשון בטרילוגיה, וכן – לפני שתשאלו – ההוצאה מתכננת לתרגם את הכל והם אפילו תכננו את השדרה של הספר בהתאם ככה ששלושת הספרים ייצרו תמונה שלמה ביחד. הספר נגמר בסוף חצי סגור, לא קליף האנגר ענק – אבל כן כזה שתרצו מאד להמשיך לקרוא את הספרים הבאים.

וגם: צל”ש על העטיפה היפהפיה, השדרה המהממת (שכרגע רואים רק שליש ממנה), והתרגום (ועריכת תרגום) המוצלח!

טריגרים ותכנים רגישים

קרבות כולל פציעות ומוות. יש התייחסויות לעינויים פיזיים, אין הרבה פירוט גרפי אבל גם לא התעלמות מוחלטת.

יש פלאשבק לאונס – בלי פירוט גרפי, בעיקר התחושות של לפני ואחרי. יש גם מחשבות של חיילים שרוצים להפשיט מישהי ו”להשתעשע בה”.

מבחינת מיניות – אין כמעט כלום, בעיקר רמיזות, או מחשבה כמו “כמה נפלא היה נראה אם המדים האלה היו מופשלים לקרסוליו”, אבל ממש ממש בקטנה.


ספרים בעלמא | 392 עמ’ | יוני 2025 | תרגום: חמוטל בן-דב | עריכת תרגום: חמוטל לוין | הגהה: שירי צוק | עטיפה: חן יאקה-שומרון

להשוואת מחירים ולרכישת הספר עם קופון הנחה

כתיבת תגובה