שמש עירומה [אהבתי]

השמש העירומה – ויקיפדיה
שמש עירומה / אייזק אסימוב

שמש עירומה (או “השמש העירומה” במקור) הוא הספר השני בסדרה של מערות הפלדה – סדרת בלשות מד”בית של אסימוב.הגיבור הראשי הוא אלייג’ה (אליה/אליהו, בתרגום אחר) ביילי, בלש בכדור הארץ בתקופה עתידנית בה בני האדם הם הזן ה”נחות” יחסית לאבותיהם שהלכו להתיישב בכוכבים אחרים והתפתחו טכנולוגית ומכונים חללאים. בני האדם נמצאים בדיכוי תחת החללאים שמנדים אותם ולא מאפשרים להם לצאת לחלל, הם חיים מתחת לאדמה ותחת “כיפה” ולא חשופים כלל לשמש ולנוף פתוח.
בספר הקודם – מערות הפלדה – הבלש ביילי נקרא לחקור רצח מסתורי, וצורף אליו בלש רובוט דמוי אדם – ר’ דאניל.
בספר הזה שוב מבקשים מביילי לחקור רצח שהתרחש מאחד מהעולמות הרחוקים וגם הפעם מצוותים אליו את דאניל.
האמת היא שהעלילה הבלשית היא חלשה יחסית לספרי בלשות, אבל היא לא באמת העיקר כאן. הסיפור האמיתי בספר הוא המדע הבדיוני שאסימוב המציא: התרבות של הכוכב החדש מול התרבות הנהוגה בכדור הארץ, וההתמודדות של ביילי עם המרחבים הפתוחים שמזכירה מאד חרדות של אדם קלסטרופובי – רק בדיוק הפוך: ביילי רגיל לקירות ולכיפה מעל, ומתקשה להתמודד עם המרחב.
אסימוב ממצליח ליצור עולם דמיוני שמרגיש מאד מאד מציאותי וכולל מגוון רחב של דמויות שלכל אחת אופי אחד והתמודדות אחרת. גם ההתמודדות של ביילי מרגישה מאד אמיתית, כבר בפרק הראשון שבו הוא נחרד מעצם הרעיון לנסוע לכוכב אחר בלי להספיק להיפרד מאשתו ובנו, בניגוד להרבה ספרי בלשים של סופרים אחרים ששם הבלש מסכן את עצמו בלי חשבון וכמעט אין התייחסות לתגובות הרגשיות שלו.הספר לא ארוך – כ240 עמודים בערך. העלילה קולחת ולמרות המדע הבדיוני ה”כבד” יחסית – הכל מונגש לקרוא בצורה מאד מאד טובה דרך העיניים של ביילי שלא מבין ברובוטיקה.העלילה היא נפרדת לגמרי מהספר הראשון והקשר היחיד הוא רק ההיכרות עם הדמויות כך שמומלץ לקרוא לפי הסדר אבל בעיני זה לא מאד נורא אם קוראים את הספר השני לפני הראשון.
מבחינת נקיות – הספר לא ממש נקי, אמנם אין סצנות מיטה אבל כן יש שם עירום, פיתוי וכו’.

ממליצה לקרוא בתרגום החדש יותר בהוצאת ינשוף.

 

כתיבת תגובה