עולים לירושלים [אהבתי]

עולים לירושלים

עולים לירושלים / יוסי ורותי טורצקי וחיים אקשטיין

אחרי הספר “המסע לאתיופיה” ו”גיבורים באתיופיה” שתיארו את מה שעבר על קהילת ביתא ישראל באתיופיה בתקופה שלפני העליה לארץ, מגיע סופסוף רגע השיא: “עולים לירושלים”, הספר השלישי בסדרת הקומיקס היפהפיה והחינוכית.

על מה הספר?

הספר השלישי בסדרה מתמקד במבצעי העליה הגדולים מאתיופיה לארץ ישראל, על הקשיים, ההצלחות, הגיבורים והמסייעים. כמו בספרים הקודמים, הספר מובא בצורת רומן גרפי – קומיקס – ומאפשר ממש לחוות את האירועים בצורה מרתקת וחזותית, אבל הפעם לסיפור העלילה יש מסגרת מעניינת ואישית: הספר מתחיל עם הילדים של יוסי ורותי טורצקי שמרגישים את השוני בינם לבין ילדי הכיתה האחרים, שמודגש במיוחד בחג הסיגד – חג שרק בני העדה האתיופית חוגגים ואף עולים לירושלים, ואילו עבור שאר ישראל מדובר ביום רגיל. הם מרגישים גם רגשי נחיתות מול ילדים אחרים שההורים שלהם השתתפו במבצעים סודיים בצבא. כשאמא רותי-אנטהון מספרת להם שגם היא השתתפה במבצע סודי, היא מציעה להם לשמוע את הסיפור ממקור ראשון, וכך הילדים מתחילים במעין תחקיר משפחתי שבו הם פוגשים, מסריטים ומתעדים את השיחות שלהם עם מספר דמויות מפתח שהשתתפו במבצעי העליה מהאתיופיה: דני לימור, קרובי משפחה של רותי ועוד.

מה חשבתי עליו?

הפורמט המקורי מעניין מאד ובעצם מחלק את הספר למעין פרקים עם עצירות ביניים של סיפור המסגרת, וגם הופך את הכל להרבה יותר אותנטי וקרוב לילדים: לא מדובר סתם בסיפור רחוק שקרה לפני המון שנים אלא בסיפור שהתרחש לא כל כך מזמן, האנשים שהשתתפו בו עדיין חיים ויכולים לספר ממקור ראשון מה קרה בו, והאנשים שעלו בעליות האלו חיים, עובדים ולומדים איתנו. באופן כללי הרגשתי שמדובר בספר מאד אישי שמספר בין השאר גם את סיפור העליה של רותי-אנטהון ומשפחתה, ואת הסיפור של הילדים שלה. בסוף הספר הילדים מציעים לקחת הת התחקיר ולעשות ממנו סרט או ספר קומיקס – מעניין אם באמת כך נולד הרעיון…

אמנם הספר מתבסס על סיפור אמיתי ועל התחקיר שביצעה משפחת טורצקי, אך את הכתיבה עצמה ביצע הסופר חיים אקשטיין. הספר מצליח להביא נקודות מבט שונות וזויות רחבות סביב סיפורי העליה, וגם בחלקים “קשים” כמו הסבא שהגיע עד סודן ולא זכה לעלות עד לארץ ישראל – הספר מתייחס בצורה מאד עדינה ולא מפחידה ומשתדל לא להתעמק בהם אלא להתמקד בעיקר במי שכן הצליח.

האיורים של אלחנן בן אורי יפהפיים כרגיל וזה לא קל בכלל במיוחד כי מדובר באיור של אנשים אמיתיים ולא יצירה דמיונית. בתחילת הספר יש הסבר קצר על דמויות המפתח שמופיעות בספר + איור פנים לכל אחת מהן, ובסופו יש מפה מאויירת של המקומות שמוזכרים בסיפור.

הספר מנוקד, מגיע בפורמט גדול וכריכה קשה ומכיל כ80+ עמודים, ומתאים במיוחד לתלמידי היסודי, ובאופן כללי מדובר בסדרה מומלצת מאד לכל מי שמעוניין להכיר קצת יותר לעומק חלקים נוספים בחברה הישראלית.

ידיעות ספרים | מאי 2023 | איור: אלחנן בן אורי | 88 עמ’ | עריכה וניקוד: אפרת אקשטיין

כתיבת תגובה