היפה מכולן / סרינה ולנטינו
כשהייתי בגיל הגן, יצא הסרט שלגיה לקולנוע בישראל. אני זוכרת שלא רציתי ללכת לסרט כי פחדתי מאד מהמכשפה, אבל חברה של אחותי הרגיעה אותי והבטיחה לי שתחזיק לי את היד. אני חושבת שזה הסרט הראשון שראיתי בקולנוע ועד היום יש לי פינה חמה בלב אליו. כמובן שראיתי אותו מאז עוד עשרות פעמים בוידאו… כשידיעות הכריזו שהם מוציאים את סדרת הנבלים מאד התרגשתי, אני מתה על סרטי דיסני ואגדות ואני מוכנה לקרוא בערך כל דבר שקשור אליהם.
על מה הספר?
כולנו יודעים איך נגמר הסיפור של שלגיה. אבל איך הוא התחיל? איך המלכה הרעה הפכה להיות כזאת? סדרת הנבלים באה לספר לנו את הסיפור מזווית קצת אחרת. הספר הראשון בסדרה – היפה מכולן – מתמקד במלכה הרעה, האם החורגת של שלגיה.
מה חשבתי עליו?
תראו, זה ספר נחמד. חביב. הוא לא עמוק, הוא מאד לנוער. מין סיפור אגדה שכתוב בצורת אגדה שהוסיפו לה נפח כדי לעבות אותו לספר / נובלה. זה לא רע, אבל זה לא מדהים.
בשנים האחרונות (טוב, כבר די הרבה שנים) יש טרנד מאד גדול להציג את הצד של הנבלים: מליפיסנט, קרואלה, וכנראה שיש עוד סרטים בתכנון עתידי. הרבה פעמים המסרים ביצירות האלו הם “אין נבל רע, יש נבל שרע לו”. המסרים האלו נותנים לגיטימציה לרוע ולטרור, כי “הם מסכנים וזה לא אשמתם שהם גדלו ככה”. למרות שלפעמים הסיפור עצמו מעניין או הסרט טוב – אני לא אוהבת את המסרים האלו ואת ההצדקה הזו לרוע (וכרגע במלחמה אנחנו רואים את המסרים האלה מחלחלים מאד בחו”ל). חששתי מאד שזה מה שיקרה בספר הזה.
לשמחתי, זה לא ממש מה שהיה שם. כן, אנחנו רואים את מה שקרה למלכה הרעה ואיך היא הפכה מטובה למרושעת, אבל מודגש לאורך הספר שהיא לא לגמרי קורבן אלא בחרה את הבחירות שלה. נכון, היתה לה ילדות קשה, ובבגרותה היא חוותה אובדן (כשהמלך מת) שבעקבותיו דיכאון, וכל הדברים האלו גרמו לה לבחור ברע. ובכל זאת, הספר מדגיש שאלו היו בחירות שלה והיא צריכה להתמודד עם ההשלכות של המעשים האלה. ואני חושבת שזה מסר חשוב.
המלכה היתה אישה צעירה ומבטיחה – היה לה כל כך הרבה כוח כדי לשנות את העולם לטובה. במקום זאת הניחה לאופל להנחות אותה ולעוור את עיניה.
לאורך כל הספר הייתי צריכה להזכיר לעצמי שאנחנו יודעים מה סוף האגדה, אז אני צריכה להפסיק לצפות שהמלכה תתעשת ותבין שיופי זה לא הכל בחיים. אבל זה היה ממש קשה…
מאחר ומדובר בספר דיסני, העלילה נצמדת מאד לסרט בחלקים מסויימים. למשל, המלכה רואה מהחלון את שלגיה והנסיך סביב באר המשאלות. וכשהמלכה מתחפשת לזקנה והולכת לשלגיה – כל הקטע מתואר בדיוק כמו בסרט. זו קריצה מאד כיפית למי שגדל, כמוני, על הסרט של דיסני.
מה פחות אהבתי
הדמויות הרגישו לי קצת שטוחות מדי, אפילו המלכה שאמורה להיות הדמות הכי עגולה בספר. אנחנו לא יודעים מה השם שלה – וגם כשהיא מתואר כנערה צעירה עדיין המספרת מתייחסת אליה כ”המלכה” וזה נורא מבלבל כי בשלב הזה היא עוד לא מלכה.
דבר נוסף – למרות שהעיצוב של הספר מאד יפה מבחינת הפונטים בראשי הפרקים, העיצוב ממש ממש לא ברור. כל ראש פרק נפתח במספר הפרק, מתחתיו תמונה קטנטנה בגודל של בערך 2 על 2.5 ס”מ בצבעי אפור-שחור-לבן שאי אפשר לראות בה כמעט כלום, ואז את שם הפרק עצמו. בדרך כלל בספרים שמים בראשי הפרקים תמונה הרבה יותר גדולה וברורה, וממש לא ברור לי איך דיסני הוציאה עיצוב כזה (ראיתי שככה זה גם בחו”ל, זו לא בחירה של ההוצאה הישראלית).
טריגרים ותכנים רגישים (והתאמת גיל)
הספר כתוב מאד לנוער, ולדעתי מתאים בערך לגיל 11-15, פלוס מינוס. (באתר אחד בחו”ל ראיתי 10-14, באמאזון מוגדר 12-18, באתר של דיסני כתוב 9-12 ובגודרידס מוגדר גם 8-12 וגם 12-18)
יש סצנה שבה המלכה נועצת פגיון בלב של הצייד והורגת אותו וזו סצנה קצת לא נעימה אבל זה לא נורא.
הוצאת ידיעות ספרים | 192 עמ’ | תרגום: גליה וורגן | פברואר 2024
רכישת הספר בהנחה:
לרכישה באתר דני ספרים לחצו כאן. לקבלת 10% הנחה יש להוסיף את קוד הקופון realbooks באתר דני ספרים.לרכישה באתר בוקמי לחצו כאן. לקבלת 10% הנחה יש להוסיף את קוד הקופון realbooks באתר בוקמי.