אף מילה [נחמד]

אף מילה לי רווה

אף מילה / לי רווה

על מה הספר?

מיכאל עמית הוא תחקירן ועיתונאי שבעבר היה עסוק בחשיפת שערוריות, אך מאז הטרגדיה האישית שלו הוא הנמיך פרופיל ועבר לכתבות תוכן פשוטות ולא צהובות. בעקבות הטרגדיה הוא נפגע בגרון והתקשה לדבר, אך גם אחרי ההחלמה הפיזית הוא ממשיך לשתוק. יום אחד מגיעה אליו חוקרת משטרה – דריה – ומבקשת ממנו סיוע בתחקיר “מתחת לשולחן” בפרשה שהיא עובדת עליה לבד: שתי נשים שונות לחלוטין מתאבדות ומשאירות מכתב התאבדות, אך בשני המקרים לא היו שום סימנים מחשידים קודם והבעלים טוענים שממש לא הגיוני שהן יתאבדו. אין שום סימן רשמי שמדובר ברצח ולא התאבדות, אבל דריה מחליטה בכל זאת לצלול לעומק העניין, ולגרור אחריה את מיכאל.

מה חשבתי עליו?

“אף מילה” הוא ספר מתח קצר וממוקד (רק כ200 עמ’), שאמנם יש בו תעלומה ורוצח, אבל הוא יותר רומן מתח מתעלומה בלשית. החקירה מתקדמת בקצב שלה, אבל בהדרגה אנחנו לומדים יותר על הדמות של מיכאל, איך הוא השתנה מאז האסון, ועל ההתפתחות ההדרגתית של הדמות במהלך החקירה. לספר יש שני גיבורים – דריה ומיכאל – אבל מיכאל הוא ללא ספק הדמות הראשית, שהספר גם נכתב בגוף ראשון מנקודת מבטו. לי רווה עושה עבודה מעולה בלהעביר את התחושות והמחשבות שלו.

מיכאל, כגיבור ששותק ונאלץ להשתמש בכתיבה כדי לתקשר, הופך את הספר למעניין ומקורי. למשל, מיכאל ודריה לא יכולים לדבר ביניהם בזמן נהיגה, מה שהופך את סצנות הדיאלוגים שלהם למגוונת בנוף. אני חושבת שהשתיקה שלו לאורך הספר הופכת חלק מהסצנות להרבה יותר עוצמתיות.

הרבה ספרים ישראליים מלאים מאד בשנאה כלפי אוכלוסיות שונות: סכסוכי יהודים-ערבים, דתיים חילונים, גברים נשים. כאן זה לא קורה. השנאה היחידה, אולי, זה של מיכאל כלפי עצמו. הוא מלא בהאשמה עצמית שמשפיעה על כל הבחירות שלו – ואהבתי מאד את הסוף של הספר סביב הנקודה הזו. בנוסף, בהרבה ספרים ישראליים מכניסים סצנות מיטה מיותרות בשלב מוקדם של הספר, ושמחתי לראות שכאן זה לא קרה. כן היתה סצנה אחת, אבל היא כמעט לא היתה מפורטת, והיא הגיעה רק בשלב הנכון והמתאים בעלילה, ולא סתם כדי לסמן וי.

דווקא בגזרת התעלומה יש לי יותר הסתייגויות. הרגשתי שחלק מכללי הז’אנר קצת נדרסים כאן, ובנוסף היתה בעיית אמינות. לא הגיוני ששתי נשים שהתאבדו יועברו לקבורה בלי שהיתה שום בדיקה של הגופה ממה הן מתו, ושישללו רצח רק על סמך מכתב התאבדות (מודפס! אפילו לא בכתב שלהן!). זה ממש צרם לי.

אבל בסופו של דבר, אם נתייחס לתעלומה כמשנית לעומת סיפור ההתבגרות-התפתחות של מיכאל, מדובר בספר אנושי ומעורר מחשבה על הבחירות שלנו וההשלכות שלהן על אחרים – וגם על עצמנו.

טריגרים ותכנים רגישים

התאבדות, רצח, שריפה, חטיפה.


הוצאת שתים | 215 עמ’ | ינואר 2025

לרכישת הספר עם קופון הנחה

כתיבת תגובה